Heeft u reeds ervaring met DCTM? Wilt u uw ervaring delen? Mail dan naar info@dctm.nl. Alvast dank!  

Bijgewerkt op 19 juni 2024  

Vrouw 23 jaar

Ik ben heel goed geholpen door DCTM. Ze kijken naar jou persoonlijk en passen daarop hun therapie aan. Ze zijn heel goed bereikbaar en staan je altijd netjes te woord. In de lessen zelf krijg je handvatten die meteen toe te passen zijn, waardoor je snel in stapjes vooruitgaat. De begeleiding is professioneel en empatisch, wat voor een prettige en veilige omgeving zorgt. Ik heb veel extra kennis opgedaan waardoor ik de weg weer volledig op durf. Het hele proces heb ik als zeer prettig ervaren en ik ben hen hiervoor ook heel dankbaar.

 

Vrouw 24 jaar

Beste Sjaak,

Allereerst wil ik beginnen je te bedanken voor je goede begeleiding en luisterend oor. Het vertrouwen terug krijgen in mezelf was voor mij nogal een uitdaging. Door jouw mega geduld en vertrouwen in mij is het vertrouwen in mijzelf weer terug en durf ik weer te rijden na 5 jaar! Wat ben jij een topper en wat heb ik veel geleerd van jou

Sjaak neemt echt de tijd voor je en luistert naar je, samen kijken naar wat je nodig hebt en daar een plan van maken. Ik had nooit verwacht dat ik na 6 weken weer het vertrouwen in mezelf en het rijden terug zou hebben en toch gebeurde het!

 

Man 32 jaar

Beste Sjaak,

Allereerst hartelijk dank voor de top begeleiding!

Jou manier/technieken van omgaan met de trauma (motor ongeluk waardoor ik verkeersangst had, maar ook andere angsten die ik had) die ik had heeft ervoor gezorgd dat ik met meer zelfvertrouwen weer de weg op kan. Zoals je zei: de oude jij is niet meer je zal een betere versie worden dan voorheen, versie 2.0. Ik heb de begeleiding als zeer aangenaam ervaren ook omdat jij een erg aangename persoon bent. We zijn samen de weg op gegaan en daar heb je mij tips en tricks meegegeven die ik ook kan gebruiken als ik alleen ben.

De EMDR technieken, gesprekken en het samen auto rijden heeft mij enorm geholpen en ik ben jou erg dankbaar daarvoor!

Ik vind het zelfs jammer dat wij klaar zijn…

Nogmaals erg bedankt voor alles en ik wens je het allerbeste toe!

 

Vrouw 53 jaar uit Hilversum

Na een ernstig auto-ongeluk op de snelweg met een grote vrachtwagen heb ik een grote angst voor vrachtwagens opgelopen. Na een tijd bij een psycholoog te hebben gelopen voor EMDR, werkte dit voor mij niet helemaal. De angst om de snelweg op te gaan was zo groot dat deze behandelingen niet goed lukte. De verzekeraar van de tegenpartij van het ongeluk raadde mij Sjaak aan.

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten maar de intake beloofde al een hoop goeds.

Sjaak behandelde niet alleen mijn angst voor de vrachtwagens maar pakte mijn totale leven aan. Hoe fijn was dat. Sjaak heeft zoveel kennis in zich en een bak aan ervaring waar je u tegen zegt.

Wat een waardevolle tips heb ik tijdens het hele traject van Sjaak gekregen. Om thuis toe te passen maar ook zeker waardevolle tips voor op de weg meegekregen. Tips die ik de rest van mijn leven kan toepassen. Alle oefeningen waren stuk voor stuk waardevol. En tijdens de oefeningen past Sjaak ook bij mij EMDR toe wat nu juist heel goed werkte.

In de het hele traject speelde tijd een grote rol. Er was tijd. En zo konden we alles zonder haasten aanpakken. Dat werkte voor mij heel erg fijn. Lukte iets niet dan was er in een sessie tijd genoeg om het nogmaals te proberen. Ik heb dit als heel fijn ervaren.

Na 5 middagen met Sjaak was ik ook echt klaar om het rijden op de snelweg op eigen benen te doen. Vol zelfvertrouwen! Met een tas vol met waardevolle tips voor de rest van mijn leven.

Ik wens echt iedereen een Sjaak toe die worstelt met angsten.

 

Vrouw 27 jaar

Na een verkeersongeluk was ik het vertrouwen in mijzelf en mijn medeweggebruikers kwijt. 

Maanden heb ik angstig in de auto gezeten en durfde ik soms de weg niet op, met paniekaanvallen tot gevolg. Ik vermeed spitsuren en (drukke) kruispunten. Via mijn letseladvocaat ben ik bij Sjaak gekomen. De combinatie van therapie en autorijden heeft voor mij goed gewerkt. De therapie ging veel verder dan alleen maar focus op het autorijden.  

Door het geduld en het vertrouwen van Sjaak heb ik het vertrouwen in mijzelf en in mijn medeweggebruikers weer teruggevonden.  

Ik voel mij gelukkig en zelfverzekerd. Ik rijd met mijn auto naar alle hoeken van het land en het tijdstip en de drukte op de weg maakt voor mij niet meer uit. 

Nogmaals heel erg bedankt Sjaak!

 

Vrouw 62 jaar

Sinds een poosje kreeg ik het al Spaans benauwd met het idee dat ik de snelweg op moest gaan. Bang voor de grote enge vrachtwagens.

En dat werd alleen maar erger en erger. Zodanig dat ik alleen nog maar binnendoor ging en de snelweg ging vermijden.

Niet altijd even makkelijk. Maar liever een half uur langer erover doen om ergens te komen dan de snelweg op te gaan.

Omdat het zo echt niet langer kon ben ik maar eens gaan googelen en zo kwam ik uit op Sjaak.

Super sceptisch want tja wie kan daar nu iets aan doen anders dan ik zelf?

We begonnen met een video call. Ik dacht van tevoren dat is toch in 10 minuten gedaan maar nee dus. We bleven maar praten met elkaar. ( Sjaak meer dan ik hoor 🤭)

Nou toen kwam de eerste keer dat de auto voor mijn deur stond. Ik had al gezegd : geen L van lesauto er boven op hè. Maar dat was gelukkig niet zo. En dat hoeft ook niet want heb al jaren mijn rijbewijs.

Eerst een stuk door de stad. Ik dacht hè hallo daar heb ik geen moeite mee, maar toch maar zijn gang laten gaan. Opletten op mijn houding, die trouwens anders kon, het stuur op een andere manier. Vele bruikbare tips gegeven.

Halverwege nog een keer gestopt en gaandeweg kreeg ik toch het gevoel van: dat zou wel eens iets kunnen worden.

Wel af en toe een beetje zweverig haha, maar dat heeft toch wel nut gehad. Want gisteravond kon ik niet slapen en moest toen aan de waterval denken. Ik sliep daarna als een roosje.

Vandaag heb ik mijn laatste sessie gehad en jippie ik durfde zelfs een paar “enge” vrachtwagens in te halen.

Ik weet dat ik er nog niet helemaal ben, maar het begin is gemaakt. Nu moet ik zelf gaan oefenen en oprit op en afrit eraf.

De spanning in mijn nek die ik anders meteen voelde had ik op een gegeven moment vandaag ook niet meer.

Sjaak is een toffe vent die echt tot je door kan dringen. Ik laat niet snel mensen tot me toe maar met hem ging het wel. En dat mag je best uniek noemen.

Twijfel jij nog? Niet doen, neem contact met ze op en ik weet zeker dat het jou ook gaat lukken.

Geloof in jezelf 😊

Warme groetjes

 

Vrouw 56 jaar

Opeens kwamen daar langzaam rijangsten waarom en hoe geen idee, Sjaak zei: Het zijn angsten om de angsten.

Angsten om Bruggen want ja daar gebeurt nog wel eens wat mee, angsten om tunnels en angst voor het onbekende ga zo maar door.

Tot ik een keer een tunnel in ging( want ik reed nog wel maar met stress) en ik mijn been niet meer kon bewegen ik raakte in paniek.

Die avond ben ik meteen gaan zoeken en kwam bij DCTM uit, door de ervaringsverhalen te lezen heb ik direct gemaild, ik kreeg ook hoop.

Sjaak belde mij direct op, zonder erover na te denken direct een afspraak gemaakt ik wilde doorpakken.

 

Sjaak een ontzettend fijne rustige man en al snel opende ik mijzelf helemaal. Ik was wel sceptisch of het zou lukken, zelf in les 4 dacht ik even” zou het mij dan niet gaan lukken” en dan zei Sjaak; Maar we hebben nog 3 uur. Met alle rust en vertrouwen

En wat denk je, tijdens les 5 de tunnels gedaan gewoon zonder probleem maar ik wilde het ook alleen zonder Sjaak doen want ik maakte mijzelf wijs dat ik het alleen met Sjaak durfde. Sjaak zei, ga het maar doen en ja hoor het lukte.

Ik rijd niet zoveel dus verplicht mijzelf nu 1x per week de tunnels te oefenen, ik rijd nu ook zelf veel meer. Voorheen stapte ik maar wat graag naast iemand in de auto lekker veilig

De lessen zijn intensief maar ik kan alleen zeggen Probeer het.

Het heeft mij rust gegeven voorheen kon ik mij al dagen druk maken als ik ergens naar toe moest rijden dat heb ik totaal niet meer.

Of ik het al helemaal kwijt ben weet ik niet( misschien is dat nog dat kleine stemmetje), maar het feit dat ik nu zomaar ga oefenen en dan zonder droge mond en een tintelend been de tunnels door ga dat is voor mij al een overwinning.

Sjaak wat heb jij een mooi en dankbaar beroep, dank je wel voor alles.

 

Vrouw 48 jaar

Na een heftig ongeval op de snelweg, waarna ik in eerste instantie helemaal niet meer durfde te rijden. Was ik zelf in 3,5 jaar tijd zover gekomen, om wél weer te rijden, maar niet meer dan strikt noodzakelijk.
Dat hield in, alleen naar mijn werk, of hier in het dorp voor boodschappen.
Echter ging dit met enorm veel stress.
Zodra ik de snelweg op reed, verstijfde ik onmiddellijk. Met de nodige pijnklachten en stressklachten als resultaat.
Ik had nog nooit van zoiets als DCTM gehoord, maar het klonk gelijk als mijn (laatste) redmiddel.
Ik hield namelijk van auto rijden, en de vrijheid die je hebt als je overal heen kunt rijden.
Mijn eerste sessie met Sjaak ervaarde ik gelijk als een hele fijne sessie.
Er was duidelijk een klik, en ondanks dat ik nogal lacherig was, mede door mijn zenuwen, werd ik gelijk heel serieus genomen en gerustgesteld.
Sjaak zag gelijk hoe de vork in de steel zat, en het was werkelijk een openbaring.
Hij gaf mij meerdere "trucs" om mij te kunnen ontspannen in de auto, die ik steeds opnieuw kan gebruiken.
Ook leerde hij mij om beter te kijken, vooral ver veruit te kijken. En te zorgen dat ik beter zichtbaar ben voor overige weggebruikers.
In 5 sessies heb ik veel meer vertrouwen gekregen, zowel in mezelf als in mijn mede weggebruikers.
Ik heb de sessies als zeer intensief, maar ontzettend fijn en leerzaam ervaren.
Ik zal tegen iedereen met rij angst willen zeggen, ga aan de slag met Sjaak, en alles komt goed.
Ik geniet nog niet zo van auto rijden als voor mijn ongeval. Maar ik heb goede hoop dat ik met de tips van Sjaak, een heel eind ga komen.

 

Vrouw 35 jaar

Na een traumatisch auto-ongeluk heb ik jaren niet durven rijden. Ik had nooit gedacht noch verwacht dat ik het zou aankunnen om zorgeloos de auto in te stappen en zoals voorheen de dagelijkse dingen met de auto kon doen! Totdat ik door ben verwezen naar DCTM. 

Ik was nogal sceptisch, het zal toch niet dat ik na een kort aantal sessies weer ontspannen in de auto kan stappen om te rijden? 

Na een 1e telefonisch consult kon Sjaak al heel goed inschatten wat mijn knelpunten en angsten zijn. Hij vertelde ook heel eerlijk dat er 5 sessies voldoende zouden zijn om mijn rijangst te overwinnen.

Het gesprek om de afspraken in te plannen met zijn vrouw was zeer aangenaam en ontspannen. Ik voelde me gelijk serieus genomen en deze mensen deden echt hun best om mij van mijn angst te helpen.

De sessies heb ik allemaal heel fijn ervaren. Diepgaande gesprekken en sessies die de angsten naar boven haalden, diepe emoties die verborgen waren zijn naar boven gehaald om zo mijn angsten onder ogen te zien en deze om te zetten naar een positieve mindset!

Ik ben na 5 sessies verholpen van mijn rijangst. En het stukje psychologie heeft ook nog eens een positieve vibe aan mijn denk en doen vermogen gegeven.

Hartelijk dank voor jullie inzet en geduld.

Met vriendelijke groet,

Mama van 4.

 

Vrouw 43 jaar

Ik heb 6 sessies gevolgd bij Sjaak. Ik heb 3 jaar geleden een ongeluk op de snelweg gehad, waarbij ik aangereden ben door een vrachtwagen. Ik heb zelf een spierziekte en ben rolstoel gebonden. Ik rij in een aangepaste bus met een vier-wegsjoystick. Ik moest op mijn nieuwe bus wachten en de aanpassing aan mijn nieuwe bus en kon dus pas na 2.5 jaar weer pas zelfstandig rijden. Nadat ik weer alleen moest rijden begonnen de angsten in een rap tempo op te komen. Ik kon niet meer ontspannen rijden en had allerlei irreële angst gedachten over het rijden en over mijn eigen kunnen met rijden. Ik was continu angstig dat ik mezelf dood zou rijden. Na de 6 sessies rij ik meer ontspannen en kan ik vooral mezelf sneller remmen in mijn hoofd. Ik onderneem weer meer en heb mijn vrijheid weer terug.  Het is een intensief emotioneel traject maar ik ben erg blij dat ik het aangegaan ben.

 

Vrouw 56 jaar

" Na een verkeersongeluk  reed ik beperkt weer zelf,  drukke verkeerssituaties en de snelweg vermeed ik. Om weer volledig te kunnen gaan werken was nodig dat ik weer de snelweg op zou gaan en zo kwam ik bij DCTM terecht .

Na een een eerste uitgebreide intake stelde Sjaak voor om 5 keer een sessie van 3 uur af te spreken. Het leek mij wat veel, eigenlijk wilde ik onder begeleiding de snelweg op en dan gaan. Vertrouwend op de ervaring van Sjaak stemde ik in met zijn voorstel en terugkijkend is dit goed geweest.  In die vijf keer kreeg ik heel bruikbare tips om weer meer ontspannen te gaan rijden, was er voldoende tijd deze te oefenen en leerde ik ook op persoonlijk vlak wat een oorzaak  kon zijn voor mijn blokkade om de snelweg weer op te gaan.

Inmiddels  ben ik enkele maanden verder en rijd ik weer overal, zelfs op plekken die ik niet ken, dankbaar voor de goede begeleiding en gesprekken en gebruikmakend van de tips om ontspannen de weg op te gaan."

 

Vrouw 42 jaar

Ik ben bij DCTM onder behandeling geweest.

Wat een super goed bedrijf.

Een echte vakman staat voor zijn werk en voor de mensen die een hulp vraag hebben.

Geeft je een goed gevoel en vertrouwen. 

Staat voor alles open. Ik had dit al een half jaar eerder moeten hebben. 

Bedankt voor het fijne samen werken. 

 

Vrouw 51 jaar

Vanaf de intake waar ik, zoals ik ben, redelijk gereserveerd en met de nodige (gezonde :)) weerstand aan begon, heb ik het hele traject ervaren als confronterend, soms zwaar, verhelderend en maar vooral helpend en helend. 

Mijn enorme behoefte om te begrijpen waarom bepaalde dingen, het sociaal Panorama bv, zijn zoals het is, hebben me veel aan het denken gezet, waardoor ik voor mijn gevoel je elke week opnieuw de nodige vragen heb gesteld.

Jouw passie voor je vak vind ik bijzonder mooi en ik heb oprecht veel gehad aan je uitleg. 

Je geduld, begrip, ondersteuning en vooral ook het verduidelijken van handelingen in de auto en het rijden maken dat ik me gesterkt

Voelde en steeds meer op mijn gemak kon gaan autorijden. 

Na mijn ongeluk was ik oprecht mijn gevoel voor veiligheid kwijt, was ik boos, en opnieuw op zoek controle. Rijden deed ik, maar kreeg steeds meer klachten.

Vorige week reed ik naar mijn werk en was ik een soort van verbaasd dat ik er al was en dat ik niet al trillend, misselijk, totaal gespannen en verdrietig aan kwam. 

Grote eye opener, stop met vechten, je hebt zo'n mooie spreuk op je folder die ik nu natuurlijk niet meer weet, maar de boodschap erachter is binnengekomen. 

Dank je wel voor al het "sparren", uitleggen, begeleiden, het rijden, je adviezen,

Je geduld, je kennis. 

Mocht ik denken mmmm, weet ik je te vinden....

Nogmaals veel dank. 

 

Vrouw 58 jaar

Ik heb 25 jaar niet meer gereden, behoorlijke rijangst dus ontwikkeld. Nadat onze zoon was verhuist van Harderwijk naar Apeldoorn, dacht ik, nu wil  ik toch van die rijangst afkomen, want ik wil naar mijn zoon kunnen rijden.

Het mailen naar Sjaak vond ik al spannend! Maar wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. 

Tijdens de eerste rijles eerst op een rustig industrieterrein gereden en zelfs al naar huis gereden. Onder begeleiding van Sjaak. Hij stelt je op je gemak, is rustig, en bespreekt alles eerst door wat je gaat doen in de rijles, je komt niet voor verrassingen te staan. 

Ik ben zo blij dat ik de hulp heb ingeroepen van Sjaak, allerlei handvaten heb mogen ontvangen hoe ik moet handelen in situaties. Daardoor heb ik grip op de auto en op mijn gedrag. Vorige week de laatste rijles gehad en ik heb al veel gereden, ook alleen, zelfs over de snelweg!

Ja, ik vind het zelfs leuk! Nooit verwacht. 

Tegen iedereen met rijangst zou ik zeggen: ga in gesprek met Sjaak, echt waar, hij helpt zo goed. Ik zag het als een groot avontuur, ga het ook aan. 

Sjaak, nogmaals ontzettend BEDANKT!

 

Vrouw 40 jaar

Ongeveer een half jaar geleden ben ik betrokken geraakt bij een heel heftig auto-ongeluk. Ik was de bijrijdster en degene die reed, kreeg een epileptische aanval achter het stuur. Iets dat we totaal niet zagen aankomen. We zijn met een enorme snelheid op onze voorgangster geklapt. Beide auto’s waren total loss. Verder zijn we er alle drie redelijk ongeschonden vanaf gekomen. Aanvankelijk ben ik vrij snel weer gaan autorijden en ging dat ook goed, echter na twee maanden begon ik ‘opeens’ angstig te worden. Ik kreeg paniek bij snelheden boven de 70 kmpu, bij het dicht langs water rijden en in bochten/krommingen op auto- en snelwegen. Het beheerste mijn hele leven. Want ik heb een baan waarbij ik veel met de auto naar klanten moet en privé wonen vrienden en vriendinnen ook niet op loop/fietsafstand. Ik ben eerst gestart met EMDR-therapie bij een psycholoog en daarna heb ik rijlessen genomen bij een autorijschool, maar ik merkte dat wanneer ik dan weer alleen in mijn eigen auto ging rijden, de paniek toe sloeg. Kortom: wat ik ook probeerde, het werkte niet. Althans, niet goed genoeg. Mijn autorij instructrice koppelde me aan Sjaak/DCTM. Wat echt heel goed van haar was, want ik had nog wel 30 rijlessen kunnen nemen; dat was niet hetgeen dat me hielp.

Na een uitgebreide intake met Sjaak, voelde het gelijk goed. Wat een sympathieke, lieve, meelevende man, die écht naar je luistert. Enkele weken daarna ben ik gestart met vijf drie uur sessies met Sjaak. Deze sessies heb ik als heel prettig ervaren. We spraken veel, deden opdrachten en Sjaak wist al vrij snel waardoor ik mijn angst had ontwikkeld en wat er aan gedaan kon worden. In de vierde sessie zijn we naar de plek van het ongeval gereden. Wat zeg ik; ik ben daarheen gereden. Dat was spannend en ik kan zeggen dat het zeker niet zonder slag of stoot is gegaan. Maar inmiddels voel ik me weer goed in het verkeer en durf ik weer overal heen te rijden. Soms nog wel met natte handjes, maar hey.. ik doe het maar wel! In mijn hoofd hoor ik alle tips van Sjaak en denk ik met heel veel plezier terug aan onze sessies. Wat ik heel mooi vond, is dat de gesprekken met Sjaak me ook bredere inzichten hebben gegeven, dan alleen op het gebied van angst in de auto. Dus Sjaak: heel veel dank daarvoor!

Iedereen die ook maar enige vorm van rijangst heeft, zou ik Sjaak van harte aanbevelen!

 

Man 54 jaar

Beste Sjaak,

Ik wil je bij deze echt bedanken voor je hulp bij het opnieuw weer leren genieten van het auto rijden en bedanken dat je mijn droom heb helpen waar maken. Ik stap steeds beter in mijn auto en heb daardoor weer een heel stuk van mijn sociale leven terug.

Ik hoop dat je nog heel veel mensen kunt helpen om weer de weg op te durven die door een of ander iets dat niet meer durven.

Zoals ik al zei bij onze laatste sessie: IK ZIE HET LEVEN NIET MEER ZWART WIT MAAR DOOR EEN ROZE BRIL.

Nogmaals bedankt.

 

Vrouw 34 jaar

Bedankt voor alle inzichten. Ik heb er nog steeds elke dag profijt van! 

Review Soraya: 

Ik heb vanaf het moment van de intake een heel vertrouwd en prettig gevoel gehad bij Sjaak. 

Ik legde bij de intake uit hoe mijn angst zich manifesteerde. Het begrip van Sjaak was een opluchting. Ook gaf hij terug dat ik niet de enige was met specifieke rijangst klachten. Ik had o.a. last van hartkloppingen, zweethanden, tunnelvisie en angstaanvallen op de snelweg. Uiteindelijk was ik op een punt beland dat ik helemaal niet meer op de snelweg durfde en het mijn levensgenot begon te belemmeren. 

Sjaak is tijdens de sessies heel geduldig geweest en paste de oefeningen goed aan op hetgeen ik nodig had. Grondig heb ik onder begeleiding van Sjaak kunnen achterhalen waar de klachten en de angst vandaan kwamen en wat ik eraan kon doen om dit aan te pakken. De sessies waren een fijne balans van theorie, praktijk en therapie. 

Als je voor jezelf de keuze hebt gemaakt om een einde te maken aan de angst dan kan ik Sjaak van harte aanbevelen. Je zult ervaren dat de rijtechnieken, therapie en praktijk oefeningen een boost en vertrouwen geven om vanuit eigen kracht de angst aan te pakken en te overwinnen. 

Ik ben sinds de sessies al een paar keer alleen in de auto op en neer gereden van Amsterdam naar Apeldoorn. Hoewel het soms even spannend kan zijn, voel ik totaal geen angst meer en zijn er zelfs momentjes dat ik geniet van het rijden. 

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dankzij de sessies met Sjaak het zelfvertrouwen in het rijden heb gevonden en tot de dag van vandaag blijf opbouwen. 

 

Vrouw 23 jaar

Sjaak heeft mij geholpen om mijn rijangst onder ogen te zien en ermee om te leren gaan. Voordat ik begon met de therapie bij DCTM durfde ik al ruim twee jaar helemaal geen auto meer te rijden. Al de eerste sessie gingen we de weg op, en leerde ik dat het eigenlijk best meeviel met hoe slecht ik kon rijden. Het zat vooral in m’n hoofd. Stapje voor stapje zijn we weer de weg opgegaan en in de laatste sessie heb ik zelfstandig ruim een uur gereden! Ik ben heel blij dat ik mijn rijangst aan heb durven pakken. Inmiddels rijd ik steeds meer zelfstandig en merk ik dat ik steeds meer vertrouwen krijg. Sjaak heeft mij daar erg mee geholpen, dus ik zou hem zeker aanbevelen als je rijangst hebt en denkt: het is tijd om weer de weg op te gaan. 

 

Vrouw 50 jaar

Is prima gegaan. Dat had ik eerder moeten doen/of weten. Dan reed ik eerder rustiger op de snelweg. Ging super.

 

Vrouw 45 jaar

Al vrij snel nadat ik mijn rijbewijs had, ben ik autorijden gaan vermijden in plaats van opzoeken omdat ik het spannend vond. In plaats van dat routine en ervaring mij vertrouwen en zekerheid zouden geven koos ik voor de ‘makkelijke’ weg en besloot maar sporadisch te rijden. Toen ik jaren later als bijrijder met mijn gezin een ongeluk kreeg en daarbij ons zoontje verloor, bevestigde voor mij dat waar ik altijd al bang voor was. De auto was als een monster voor mij en overal schuilde gevaar.

Ruim 4,5 jaar na dit vreselijke ongeluk kwam Sjaak op mijn pad. Bij het intake gesprek voelde ik gelijk een klik. Meteen was daar het vertrouwen in Sjaak, in gesprek met hem voelde ik mij begrepen en durfde ik volledig te vertrouwen op zijn expertise. Ik fantaseerden over weer ontspannen te kunnen autorijden en kreeg daardoor motivatie om ervoor te gaan. Sjaak gaf mij hele nuttige tips en oefeningen zodat ik weer vertrouwen kreeg in mijzelf achter het stuur.

Ik ben confrontaties aangegaan met mijn angsten en onzekerheden d.m.v. de therapieën die Sjaak aanreikte. Dit afgewisseld met het autorijden maakt dat ik nu weer in staat ben om de weg op te gaan met een prettig en rustig gevoel. Zelfs als bijrijder kan ik nu meer ontspannen en relativeren. Ik kan het iedereen aanraden die met een soortgelijk probleem kampt! Sjaak, nogmaals bedankt voor alles!

 

Vrouw 59 jaar

Hoi Sjaak, Hoe is het bij jullie? Ja je ziet het goed ik achter het stuur van een camper en ook nog zelf rijden wie had dat 3 1/2 jaar geleden gedacht. Ik ben je nog elke dag dankbaar. We zijn 6 weken onderweg door Europa. Er zitten nu 4 weken op en we genieten. Wilde dit even met je delen.

Lieve groetjes,

 

Man 71 jaar

Door een verkeersongeval durfde ik niet meer de weg op. Ik kreeg hulp van Sjaak de Coninck, die mij op heel professionele wijze weer leerde de weg op te gaan, mij weer zekerder maakte en mijn angst voor het verkeer wegnam. Ik ben hem heel dankbaar voor de steun die ik kreeg en begeleiding.

Een dikke 10!!

 

Vrouw 28 jaar

Door een ongeval had ik lang geen auto meer gereden. Ik durfde niet goed meer en naar mate de tijd vorderde werd de stap om weer auto te rijden steeds groter. Vanwege een nieuwe baan moest ik weer de weg op. Ik vond het in eerste instantie erg spannend en vroeg me af of ik nog wel te redden was. Al na de eerste sessie merkte ik dat mijn spanning afnam. Sjaak gaf mij veel tips die handig waren tijdens het auto rijden en doordat de eerste twee sessies erg positief waren, stapte ik daarna alweer in de auto. In de daarop volgende sessies kon ik met Sjaak bespreken wat ik nog spannend vond en waar ik tegenaan liep. Samen gingen we deze verrichtingen nogmaals oefenen en gaf hij tips hoe ik hier het beste mee om kon gaan. Na afronding van het traject durf ik weer volledig de weg op te gaan zonder spanning. 

Nogmaals bedankt voor alles. 

 

Vrouw 20 jaar

Super fijne therapie en coaching gehad. 

Echt een goede ervaring met een mooi resultaat! 

Groetjes,

 

Vrouw 55 jaar

Jarenlang heb ik vermeden op de snelweg te gaan rijden. Alleen de gedachte al dat ik weer op de snelweg zou moeten rijden bezorgde bij mij angst, zweethanden en spanning. Eerst heb ik een fijn en uitgebreid intakegesprek gehad met Sjaak. Het voelde meteen vertrouwelijk en veilig. Ik keek nieuwsgierig maar met spanning uit na onze 1ste sessie. Ik dacht dat we meteen op de snelweg gingen rijden. Dat was gelukkig 🙂 niet het geval. De combinatie van verschillende oefeningen en rijtechnieken heb ik als erg prettig ervaren. Tijdens de 5 sessies heeft Sjaak mij vertrouwen teruggegeven om te geloven in mijzelf en in mijn eigen kunnen.  Sjaak heeft veel ervaring, is heel toegewijd en neemt alle tijd en rust voor de persoonlijke begeleiding. Ik ben heel blij dat ik de stap heb genomen om mijn rijangst te overwinnen. Nu blijven oefenen en het is heel fijn om zonder angst achter het stuur te zitten. Dank je wel Sjaak!!!

 

Vrouw 36 jaar

"Voordat ik bij Sjaak in rijtherapie ging, kon ik me bijna niet voorstellen dat het ooit nog goed zou komen met auto rijden. Ik voelde altijd enorme angst en verwarring achter het stuur. Zelfs in de meest normale verkeerssituaties, zoals een kruispunt, voelde ik angst en verwarring. Soms brak ik van angst in tranen uit en moest ik ergens stoppen voordat ik weer verder kon. Mijn leven werd hierdoor steeds beperkter omdat niet alles goed bereikbaar is met OV. Ik werd afhankelijk van mijn partner die mij overal naartoe moest rijden.

Tijdens de rijtherapie is dit allemaal veranderd. Sjaak heeft mij geholpen om mijn angst stap voor stap te verwerken en op te lossen. Ik merkte dat bij mij ook dingen speelden die helemaal niets met rijden te maken hadden, maar bijvoorbeeld met gebeurtenissen uit mijn kindertijd.

Nu kan ik supergoed rijden. Ik ben er soms nog steeds verbaasd over. Of het nou het drukke stadsverkeer of de snelweg is, alles kan. Er zijn een aantal rotondes waarvan ik dacht dat ik daar nooit doorheen zou kunnen rijden en dat gaat mij nu heel makkelijk af. 

Het is niet alleen dat ik geen angst meer heb achter het stuur, maar dat ik auto rijden nu echt plezierig vind. Het is echt een leuk moment voor mezelf geworden om ergens naar toe te rijden. Dan zet ik de radio aan, luister naar de muziek en voel ik me blij.

Het leukste is voor mij dat ik me nu weer onafhankelijk voel en mijn persoonlijke vrijheid terug heb. Ik kan overal naartoe en alles doen wat ik wil."

Hartelijk bedankt nogmaals voor je hulp!

 

Vrouw 60 jaar

Ben blij met de aandacht voor achterliggend probleem. Heeft mij inzicht in problematiek gegeven. Ik durf verder te gaan met autorijden.

 

Vrouw 41 jaar

Beste Sjaak

Hiermee wil ik je bedanken voor de rijangst sessies. Mijn grote angst was de snelweg; angst om de controle te verliezen en angst om flauw te vallen. Ik was heel goed in het opzoeken van alternatieve routes, waarin ik snelwegen kon vermijden. Die ritjes konden soms veel langer duren en de wegen waren ook niet altijd prettig om te rijden. Uiteindelijk was ik het zat en heb ik contact met je opgenomen. Na een intake sessie werd er een plan opgesteld, mijn doel was om naar Schiphol te rijden. Ik dacht: “Sjaak sleurt mij wel even de auto in om vervolgens de snelweg op te rijden”. Maar zo werkt dat dus niet…… stapje voor stapje werd er aan mijn rijangst gewerkt. In de therapie combineerde je verschillende technieken om goed inzicht te krijgen in mijn probleem, hierdoor kon ik mijn (irreële) angsten ombuigen naar iets positiefs. Ik wist v.t.v. niet zo goed wat ik moest verwachten, maar na elke sessie was ik positief verrast! We zijn uiteindelijk in sessie 4 naar Schiphol gereden, zonder zweethanden en zonder angstgevoelens. In sessie 5 (laatste) hebben we nog veel kilometers gereden rondom de drukke steden. Tussen de sessies door, heb ik gewerkt aan de oefeningen, die ik als huiswerk meekreeg. Dat gaf ook inzicht in mijn eigen handelen en gewoontes die erin zijn gesleten. Het is uiteindelijk een mooi en leerzaam hersteltraject geweest voor mij! Inmiddels rijd ik regelmatig op de snelweg en vind ik dit prettiger dan de andere wegen, dat had ik nooit verwacht.

Waar een wil is, is een (snel)weg….. 

 

Vrouw 65 jaar

Review 22 januari 2022

Onafhankelijk zijn heb ik hoog in het vaandel staan.

Door een ongeluk in december 2020 werd ik door een automobilist van mijn fiets gereden.

Hij had mij niet gezien.

Gelukkig geen fysiek letsel, maar de mentale schade was groot en van de onafhankelijkheid was weinig over. Ik durfde niet meer te fietsen en in de auto stappen was voor mij geen goed idee, want ik had geen vertrouwen meer in de medeweggebruikers. Ik zag ze als bedreiging.

Ik kreeg hulp van een psycholoog. Dat heeft mij wel enigszins geholpen, maar de angst voor het autorijden bleef.

Via de letselschadeadvocaat kwam ik in contact met Sjaak.

De intake verliep heel prettig en ik voelde me gehoord, ik had direct het gevoel dat Sjaak begreep waar mijn pijnpunten lagen.

Ik kon al vrij snel beginnen en ik was onder de indruk hoe Sjaak het aanpakte.

De ontspanningsoefeningen en de inzet van hypnotherapie en NLP heb ik als heel prettig ervaren.

Ik was onder de indruk van de resultaten. Ook de praktische tips van Sjaak waren erg nuttig en zinvol.

Door de sessies met Sjaak heb ik mijn zelfvertrouwen terug gekregen en ik ben weer heel blij dat ik zelfstandig weer de weg op durf.

Sjaak heeft mij enthousiast gekregen voor het rijden in een automaat, maar ook voor NLP.

Dus mijn dank is groot!

 

Vrouw 29 jaar

''Jaren na een flink verkeersongeluk had ik eindelijk de kans gepakt om rijlessen te beginnen. Echter bleef ik op verschillende punten vastzitten en zorgde dit ervoor dat ik niet verder kwam in mijn lessen. Via mijn rijinstructeur kwam ik bij Sjaak terecht. Sjaak heeft mij geholpen om net over dat laatste stuk angst heen te stappen en mijn vertrouwen te laten toenemen. Door zowel oefeningen, gesprekken en stap voor stap begeleiding heb ik mijn rijlessen weer op kunnen pakken en ben ik geslaagd voor mijn rijexamen!

Heel erg bedankt voor alle hulp Sjaak!''

 

Vrouw 31 jaar (Kerstkaart)

Beste Sjaak,

Begin 2019 heb jij mij begeleid om mijn rijangst te overwinnen. In mijn aftandse witte Opeltje.. Ik moest er opeens aan denken omdat ik inmiddels zoveel heb meegemaakt op de weg (positief) en ben nog steeds heel blij dat ik de stap heb genomen om hulp te zoeken.

In mijn nieuwe auto rijd ik overal naar toe zonder angst! Dus ik wou je hierbij nogmaals bedankten. Fijne dagen en een heel mooi nieuwjaar (2022-red.) waarin je veel mensen kan en mag helpen.

Met vriendelijke groet,   

 

Vrouw 39 jaar

Ik had jaren geen auto meer gereden, had nooit verwacht dat ik weer zou gaan rijden. Ik had nog veel issues die ik nog moest verwerken. Je hebt mij daarbij geholpen. Gelukkig gaat het nu goed en stap weer in de auto 😃. Ik raad mensen zeker aan om jullie te benaderen. Vooral als er sprake is van trauma. Bedankt Sjaak!

 

Vrouw 23 jaar

Op 21 december 2020 heb ik een neurologische ongeval gehad. Na een lange weg kwam ik eind maart weer thuis. Mijn leven was erg veranderd. o.a. linker oog blind. Ik kreeg ook te horen dat autorijden misschien niet meer kon. Ik was er zeer verdrietig over.

Na diverse onderzoeken bleek dat ik het toch mocht proberen en kwam ik in contact met Sjaak de Coninck. Het gesprek dat daarop volgde gaf mij veel vertrouwen en we zijn begonnen om mij rijbewijs weer terug te krijgen.
Ook heeft hij mij met mijn emotionele kant veel geholpen. Na diverse rijsessies, gesprekken en een examen (rijtest - red.) bij het CBR heb ik mijn rijbewijs weer terug.

Sjaak ik wil je hartelijk bedanken, eigenlijk zijn woorden te kort maar kan je zeggen dat ik een klein stukje van mijn leven terug heb waar ik meer kracht kan uitputten om zeker door te gaan.
Sjaak nogmaals bedankt en zal je nooit meer vergeten wat je gedaan hebt voor mij.

 

Vrouw 57 jaar

Na bijna 2 jaar alleen maar in de buurt te hebben gereden kwam ik via iemand anders bij DCTM terecht. Het was een grote stap voor mij om dit te doen. Een stap van angst en overwinning. Het gevoel met Sjaak zat vanaf het eerste gesprek meteen goed. Ik voelde mij op mijn gemak, gerustgesteld, begrepen en vooral gaf hij mij zelfvertrouwen. Ik ben ervoor gegaan. 5 sessies van 3 uur heb ik met Sjaak gedaan. Waarin ik me bij iedere sessie zekerder voelde. Combinaties van gesprekstherapie, verkeersgedrag en vooral je het plezier en zelfvertrouwen weer teruggeven. En dat ging de ene sessie beter dan de andere. Zoals Sjaak zegt ”je hebt de bodem van het zwembad gevoeld” en zo diep ga je niet meer. Hij heeft mij geleerd op een andere manier naar mijzelf te kijken en dat heeft mij enorm geholpen.

Voor ieder die bang is om te rijden zou ik zeggen zet de stap.

Sjaak bedankt.

 

Jongen, 12 jaar 

Hallo allemaal

In februari 2021 heb ik een ongeluk gehad. Mijn meester had het door dat ik er last mee had van de gebeurtenis . Ook thuissituatie was erg veranderd  was totaal iemand anders minder aanspreekbaar,. Toen kwam ik in contact met Sjaak de Coninck, zo'n toffe meneer. Hij heeft mij geholpen om mezelf weer te zijn. Hij heeft mij ook begeleid in het verkeer dat ik meer zelfvertrouwen had om weer te fietsen . Nu voel ik me veel beter met alles. Mijn litteken zal ik misschien mijn leven lang wel behouden. Tot slot heel dankbaar aan Sjaak ben heel blij dat ik hem ontmoet heb.

 

Vrouw, 59 jaar 

Na jarenlang met veel plezier veel gereden te hebben kwam daar 18 jaar geleden een einde aan. Ik stapte steeds minder en met veel tegenzin in de auto. Twee maanden geleden dacht ik het is nu of nooit meer en heb ik Sjaak benaderd.

De lessen waren heel prettig, soms confronterend, maar vooral ook erg gezellig. 

Heel bijzonder om nu te ervaren dat alle gedachtes die ik jarenlang over autorijden had opgebouwd, door middel van een aantal tips en tricks (en geduld van Sjaak😉), verdwenen zijn.

Ik ben blij dat ik voor het nu gegaan ben: ik rij weer met plezier!

Dank je wel Sjaak.

 

Vrouw, 26 jaar 
Sjaak de Coninck is een man die je angsten begrijpt, hij is oprecht en eerlijk. Ik was enorm bang voor de snelweg, zeker rondom Antwerpen. Dit kwam door een ongeluk dat ik een jaar geleden heb meegemaakt. Sjaak leerde mij de rust in me hoofd te bewaren, door bepaalde therapieën en trucjes. Deze lessen hebben mij zo goed geholpen, dat ik nu zelfstandig vrijwel overal naar toe durf te rijden. Ik heb deze lessen dan ook ervaren als praktisch, leerzaam en fijn. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen.

Wanneer  ik nu zelf in de auto zit, denk ik altijd aan het gene wat ik in die lessen ervaren en geleerd hebt.  Bovendien waren de lessen gezellige. Dat maakte het erg ontspannen.

Kortom Sjaak is een aanrader. Ik ben hem dankbaar voor zijn hulp. 

 

Vrouw, 44 jaar 
Beste Sjaak,
Laten we zeggen dat ik, als ik jou niet tegengekomen zou zijn op mijn pad… ik best "de Sjaak” zou zijn…
De zes sessies die ik gehad heb met jou hebben me zo veel gebracht! Samen met jou reed ik letterlijk & figuurlijk door het maanlandschap van mijn gevoel, emotie, angst en boosheid.

Dat maanlandschap is veranderd in een ruig landschap met rotsen, bergen, hoge toppen en diepe paaltjes met groen, zon, bloemen en toekomst! Mijn ufo is vertrokken, terug naar het maanlandschap kan niet meer. Ik wil je dan ook zo bizar veel bedanken voor jouw inspanning, geloof, vertrouwen en inzet!

 

Vrouw, 56 jaar 
Beste Sjaak,
Ik wil je heel erg bedanken voor
# de fijne gesprekken
# jouw luisterend oor
# de handige tips/handvatten om mij veiliger op de weg te voelen
# je geduld
# je professionaliteit
Kortom, ik voelde mij gehoord en veilig bij jou.
Héél, héél erg bedankt!
 
Vrouw, 66 jaar 
Beste Sjaak,
Nadat ik lange tijd niet meer op de snelweg durfde te rijden ben ik daar weer beland dank zij de deskundige en prettige begeleiding van Sjaak. Je hebt mij veel nuttige tips gegeven en goed begeleid om weer zover te komen. Zodoende heb ik er al weer heel wat kilometers op zitten op de snelweg. Daar wil ik je heel hartelijk voor bedanken. Hartelijke groet,
 
Man, 20 jaar
Als vrachtautochauffeur heb ik een trauma opgelopen na een ernstig ongeluk waarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen en een slachtoffer zwaar gewond raakte. Via een docent van de school waar ik in opleiding was ben ik in contact gekomen met het bedrijf van Sjaak. Ik heb zeven sessies van elk drie uur traumabegeleiding gevolgd en die heb ik goed ervaren. Ik kan nu weer zeker over de wegen rijden met een vrachtwagen.  
 
Vrouw, 45 jaar 
Nadat ik mijn rijbewijs heb gehaald op mijn 20ste zijn er tijden geweest dat ik met angst heb gereden. Ook hele periodes dat het goed ging en ik overal naartoe reed. Snelweg ging wel vaak met wat spanning gepaard.
 
Nadat ik een relatie kreeg met mijn partner, waarbij ik veelvuldig over de snelweg moest, om naar hem toe te gaan, begon mijn angst weer op te spelen. Zeker met het idee dat we ooit zouden gaan samenwonen en ik dagelijks dan voor mijn werk over de snelweg zou moeten. Resultaat: ik durfde niet meer en reed binnendoor, via de pont (want tunnels ook spannend) naar hem toe (1 1/2 uur i.p.v. 25 minuten rijtijd). Nadat we een huis hebben gekocht in zijn woonplaats wilde ik graag ook weer snelweg kunnen rijden zonder angst en paniek, zodat ik mijn woon-werkverkeer tijd aanzienlijk kan verkorten.
De combinatie therapie en rijvaardigheid heeft mij geholpen om weer de stap te maken. Sjaak biedt een veilige omgeving, ik durfde mij kwetsbaar op te stellen waardoor Sjaak ook goed kon zien waar de "angel" zat. En nu...ik rij weer over de snelweg en in tunnels (zelfs degene zonder vluchtstroken)! Nog niet helemaal spanningsvrij maar wel ANGSTvrij en ik ben ervan overtuigd dat het met het blijven doen de spanning ook gaat verdwijnen. Bovendien kan ik terugvallen op de tips van Sjaak die mij houvast bieden op het moment van spanning. Dank Sjaak!
 
Vrouw, 33 jaar 
Sjaak,
Ik wil je bedanken omdat ik door jou grote stappen heb gemaakt in een korte periode en dat dit mij heel erg helpt. En ik vond het ook erg gezellig! 

 

Man, 41 jaar
Beste Sjaak, 
Nogmaals bedankt voor jou goede en zeer positieve inzet om mij het vertrouwen en de rust te geven achter het stuur. Na een traumatisch ongeval op de snelweg met de vrachtwagen die ik op dat moment bestuurde dacht ik er zo weer overheen te komen en weer de oude te zijn op de truck maar dat liep anders dan ik had gepland. Na een aantal pogingen om zelf te rijden bouwde ik zoveel stress op dat ik in het ziekenhuis belandde en ik wist helemaal niks meer en was totaal van de kaart. 
 
Na een periode van herstel samen met een psycholoog had ik weer de moed om het proberen met autorijden (met een instructeur bij een lokale rijschool) maar ook deze viel verkeerd, spanning liep te hoog op zodat ik weer last kreeg van allerlei kwaaltjes in mijn lijf (hoofdpijn, nekklachten, uitstraling naar de benen, rugpijn). 
 
Toen kwam ik in aanraking met jou en jouw tactieken, het heeft veel pijn en moeite gekost maar jij leerde mij de taal van de weg weer opnieuw, remtechnieken, kijktechnieken, nog beter anticiperen in het verkeer, verwacht het onverwachte. En natuurlijk alle therapieën erom heen, de boom, dal en berg, de cirkel.....echt geweldig!!! 
 
Na alle sessies (6) die jij had gepland wou ik bij de laatste een rijexamen doen, kijken of ik het goed van jou geleerd had. Na de rit die jij had bedacht gingen we iets drinken en kwam het hoge woord eruit, GESLAAGD, ik was blij. De vrachtwagen heb ik voor langere tijd geparkeerd.   
 
Ik had anderhalf maand geleden niet verwacht dat ik blij zou zijn, weer ontspannen achter het stuur van mijn personenauto zou stappen en weer durf te rijden. Nogmaals bedankt hiervoor. 


Vrouw, 48 jaar 

In 1993 verongelukte mijn enige broer met de auto. Ik was 21 jaar en door de omstandigheden vond ik dat ik me sterk moest houden voor mijn ouders. In 1998 kreeg ik voor het eerst een paniekaanval in de auto. Na vele jaren van vermijden van lastige wegen, heb ik rond 2010 samen met mijn nieuwe partner het rijden op B-wegen weer opgepakt.

Als ik lekker in mijn vel zat, ging het best goed. Maar bij stress ging het regelmatig mis en stond ik vaak aan de kant van de weg of koos ik voor de binnenwegen. Na een auto-ongeluk in oktober 2018, waarbij ik van achteren werd aangereden, was het nulpunt bereikt. Ik durfde nagenoeg niets meer, schrok overal van en durfde geen enkele B-weg meer op. Na allerlei therapieën te hebben gehad voor onderliggende problematiek, was er uiteindelijk nog één uitdaging te gaan: weer met plezier autorijden.

Op aanraden van mijn letselschadespecialist heb ik hiervoor contact opgenomen met DCTM. Ook al had ik weinig verwachtingen, mijn stoutste dromen zijn uitgekomen! Ik rij weer op de b-wegen en heb zelfs al een eind op de snelweg gereden! Ongelooflijk dat Sjaak dit bij mij heeft weten te bereiken. Wat vooral heel erg heeft geholpen was het vertrouwen dat ik direct al in hem had, maar ook het vertrouwen dat hij mij gaf. En alle oefeningen die we hebben gedaan, zowel thuis als in de auto. Wat is Sjaak toch een plezierige man met de nodige humor (ik heb veel gelachen met hem) en zoveel kennis. Het was echt boeiend en indrukwekkend om met hem te mogen samenwerken. Het gebruik van metaforen maakte veel duidelijk en de oefeningen hielpen ook echt!

Wat ben ik dankbaar dat ik met Sjaak in contact ben gekomen! 

 

Vrouw, 49 jaar

Beste Sjaak, jij was de juiste begeleider op het juiste moment. In 2011 ben ik met een paniekaanval op de vluchtstrook beland en sindsdien durfde ik de snelweg niet meer op. Terwijl autorijden mijn passie was: wat een ramp én wat een gezichtsverlies. 2x heb ik met speciale angstrijspecialisten dit euvel aangepakt, helaas zonder succes. Met z'n tweeën in de auto was het rijden geen probleem, maar alleen, het lukte gewoon niet, zo frustrerend. Diep van binnen wist ik dat het me ooit zou lukken, maar for the time being had ik me erbij neergelegd. Eind 2019 zijn wij begonnen, jouw website wekte al mijn vertrouwen: het probleem wordt aangepakt bij de bron! Ook bleek jij een prettige man, geduldig, duidelijk en to the point. We hebben verschillende oefeningen gedaan, zowel thuis voordat we de auto instapten en ook onderweg. Langzaamaan kwam mijn vertrouwen terug, mede doordat ik in staat was om mijn zenuwachtige gedachten te tackelen en achter me te laten. Zo begon ik ook weer zelfstandig de snelweg op te gaan, met hele kleine stapjes. Nadat wij onze laatste sessie hadden gedaan, heb ik nog 3 weken lang 4 dagen per week op de snelweg gezeten en zo'n 1950 km bij elkaar gereden, alleen!! Toen op naar Pernis door de Kethel- en Beneluxtunnel. Dit lukte me zonder enige spanning en toen wist ik ‘t, nu kan ik het weer alleen! Van die week ben ik in de auto gestapt naar Maastricht vanuit Leiden, ook alleen: wat een overwinning. Het enige jammere is dat we voortaan nog maar 100 km/uur mogen rijden….. Je snapt Sjaak, ik ben je ontzettend dankbaar: ik heb mijn vrijheid én mijn plezier in het rijden weer terug. Enorm bedankt!!!

 

Vrouw, 41 jaar

Eind 2018 heeft Sjaak mij na jaren geen snelweg gereden te hebben, over deze angst heen geholpen. Nooit gedacht dat het zou lukken maar tot op de dag van vandaag rijd ik nog steeds op de snelweg. Nogmaals dank Sjaak! Iedere rit op de snelweg hoor ik nog jouw stem met tips. Zonder jouw training had ik mijn bedrijf nooit kunnen uitbreiden en was mijn wereldje een stuk kleiner.
 
Vrouw, 40 jaar
Hoi Sjaak,
Ontzettend bedankt voor de aandacht, inspiratie, rust, nieuwe inzichten en begeleiding die je hebt gegeven. Ik heb veel geleerd en stap met een veel beter gevoel de auto in. Ik ga ervoor! Rijden is leuk!
Hartelijke groeten, 
 
Vrouw, 68 jaar
Sjaak,
Inmiddels is het 17 jaar geleden dat ik de cursus heb gedaan. Pittige tijd, maar ik ben er nog steeds blij mee. Mijn man kan niet meer autorijden. Dus dankzij de begeleiding kunnen we nog steeds overal naar toe!
Dank je wel.
 
Vrouw, 40 jaar (bericht na intakegesprek)
Beste Sjaak,
Ik had eigenlijk stiekem gehoopt dat je eerder op mijn pad was gekomen! 

Had een hoop ellende gescheeld, maar alles gebeurd met een reden en op de juiste tijd en moment. Dus ik ben dankbaar dat het nu is!
Dank voor het verhelderende gesprek! Ineens gaan overal lampjes branden en krijg ik schakel momenten in die "bibliotheek".
Ik kijk eigenlijk wel uit naar een samenwerking! Jij krijgt in 1,5 uur voor elkaar, wat al die psychologen, psychiaters en behandelaars in al die jaren vanaf mijn jonge leeftijd nog nooit voor elkaar gekregen hebben! 
Dank hiervoor!

Groet,

 

Vrouw, 42 jaar

Beste Sjaak, 

Bedankt voor de goede training aan mijn grote zus! Keep up the good work.

Hartelijke groet, 

 

Vrouw, 26 jaar 

Beste Sjaak, Graag wil ik je meer dan hartelijk bedanken dat je mij zo goed hebt geholpen. Ik heb bewondering voor het vak wat je uitvoert. Ik heb echt ontzettend veel van je mogen leren, waar ik de rest van mijn leven profijt van zal hebben. Op dat er nog maar heel veel meer mensen jou mogen ontmoeten! ZON ;-)


Vrouw, 40 jaar  

Hallo Sjaak,

Ongeveer een jaar geleden heb ik bij jou de rijangst training gevolgd. Het lijkt me nu een goed moment om echt te weten wat het heeft opgeleverd. Mijn rijangst bleek helaas behoorlijk hardnekkig. Voor ik aan de training begon, meed ik de snelweg al een aantal jaar. Ik had al een aantal pogingen met psychologen en rijinstructeurs achter de rug, die niet (of slechts tijdelijk) hadden geholpen. Deze training heeft me gelukkig wel blijvend succes opgeleverd. Ik rijd nu alweer een jaar over de snelweg. Wel korte en bekende stukken, maar niet niks. Het gaat langzaam, maar ik merk nog steeds vooruitgang. Ik ervaar steeds minder angst en durf steeds meer. Ik heb ook veel minder last van spanning bij het meerijden.

Zomaar ergens heen rijden dat lukt me (nog) niet, maar Rome is ook niet in een dag gebouwd.

Heel erg bedankt voor alle hulp en vriendelijke groeten,

 

Vrouw, 55 jaar

Beste Sjaak,

De aanleiding van onze ontmoeting was een ongeluk wat mij in augustus 2017 is overkomen. Ik werd op weg van mijn werk naar huis van mijn scooter gereden door een automobilist met erg veel haast. Ik vloog door de lucht en belandde met mijn linkerbeen tegen een paal. Met als gevolg dat ik blijvend letsel heb overgehouden aan dit ongeluk.......en Angst! Ik kon en durfde niet meer auto te rijden. Zelfs naast mijn man zitten in de auto leverde veel spanning op. Mijn vrijheid was weg. Ik zat het liefst thuis en had angst gekregen voor geluiden. Vooral het geluid van een (trauma)helikopter, die landde bij mijn ongeluk. Via de letselschade ben ik in augustus 2018 met jou in contact gekomen en heb een intakegesprek gehad. Wat mij meteen raakte was jouw luisterend oor, jouw rust en je tijd die je nam om mijn verhaal aan te horen. Zenuwachtig en gespannen wachtte ik de eerste sessie op jouw komst. Je nam de tijd, je stelde gerust en hielp mij te ontspannen met oefeningen. En je vertelde mij dat je mij veel kon leren, maar mij nooit kon garanderen dat ik nooit meer een ongeluk zou kunnen krijgen. Kijk, dat vind ik zo mooi aan jou: duidelijk, eerlijk en er geen doekjes om winden.Maar je zei ook dat je mij wel zo veilig mogelijk kon leren rijden en goed kon leren kijken. We zijn aan het werk gegaan, zes weken lang. Met tijd voor achterliggende problemen die ook bovenkwamen. Overal had jij wel een passende oefening voor. De hypnotherapie en het gebruik van metaforen hebben mij heel goed geholpen en zitten in mijn hoofd. En het verminderen van de angst voor het geluid van een helikopter hebben we bereikt met behulp van EMDR. 26 april 2019 was mijn laatste dag met jou en ben ik bijna de hele sessie de snelweg op geweest. Tussen de vijfde en zesde sessie zouden mijn man en ik naar onze camping gaan. Dat is een uur rijden vanaf ons huis. Mijn man was grieperig, maar we wilden toch die kant op. Hij zag het echter niet zitten om te rijden. Ik dacht bij mezelf: ik ga de uitdaging aan. De vijfde sessie was ik de snelweg op geweest en had al veel goede aanwijzingen gekregen. Bijvoorbeeld met betrekking tot het inhalen van vrachtwagens, wat voorheen heel veel spanning bij mij opriep. De zesde sessie ben ik bijna drie uur met jou de snelweg op geweest. Erop, eraf en ver kijken. Binnenspiegel ver kijken, buitenspiegel en gaan. Ik voelde dat ik er klaar voor was om zelf weer de weg op te gaan. Ik ben gaan rijden naar de camping en onderweg heb ik regelmatig mijn ontspanningsoefeningen gedaan. Sjaak, in de eerste sessie vroeg jij een steekwoord. Dat was voor mij Vrijheid. In de weken erna is daar Kracht bij gekomen. Die vrijheid heb jij mij weer teruggegeven. De kracht voel ik in mij.  Ik wil weer graag naar buiten. Ik kijk weer verder. Mijn blik is breder geworden er is weer een toekomst waarin ik hopelijk nog vele kilometers mag maken. Dank je wel daarvoor. Ik hoop voor mensen die ook met angst leven - hetzij met rijden of onderliggende problematiek - dat ze jou op hun weg mogen tegenkomen. Lieve groeten,  

 

Vrouw, 28 jaar

Beste Sjaak, 
Ik had last van een depressie en angst om auto te rijden. Vooral snelwegen waren een probleem. Mijn zelfvertrouwen was niet voldoende om in te zien dat ik het wel kon. Dankzij 5 sessies met Sjaak heb ik mijn zelfvertrouwen gevonden en met nuttige tips durf ik veilig de auto in. Met simpele oefeningen, die emotioneel wel zwaar zijn, ben ik zo goed als angstvrij en zit ik ontspannen in de auto en op het werk. De dag na de laatste sessie gelijk de weg op om lekker te shoppen. .Wat een vrijheid!  

 

Man, 50 jaar 
Beste Sjaak, Hierbij wil ik je hartelijk danken voor de deskundige begeleiding om van mijn rijangst af te komen. Jarenlang had ik rijangst, voornamelijk op de snelweg, dienaangaande ging ik dan binnendoor om zo de snelweg te vermijden. Na de intensieve deskundige begeleiding van jou, is het niet meer nodig om binnendoor te rijden. Nogmaals hartelijk dank.

 

Vrouw, 49 jaar
31 december 2017 raakten mijn partner en ik betrokken bij een aanrijding waarbij wij met 100 km/u van achteren geraakt werden. Een vreselijke ervaring die veel angst opleverde om zelfs maar mee te durven rijden. Ik deed het wel, maar met veel herbelevingen en paniekaanvallen. Dus zelf rijden, of zelfs maar achter het stuur zitten, zat er niet in. Toch wilde ik dat heel graag. De letselschade expert heeft mij toen verteld over Sjaak en DCTM. Wat een gouden tip! Sjaak is in staat om op authentieke wijze in korte tijd een prettige sfeer te creëren waardoor er snel een vertrouwensband is ontstaan. Door zijn jarenlange ervaring wist hij ook precies te omschrijven waar ik mee worstelde. Zijn uitleg over hoe een dergelijk ongeluk ook weer andere trauma's uit het verleden kan oprakelen, was de spijker op de kop. Doordat hij ook die trauma's heeft meegenomen in zijn behandeling heeft het mij zelfs meer gebracht dan ik had kunnen bedenken. In 6 sessie van 3 uur hebben Sjaak en ik, ik zeg het speciaal zo omdat het echt als een samenwerking voelde, het voor elkaar gekregen dat ik weer helemaal ontspannen en met zelfvertrouwen achter het stuur zit. Onlangs werd ik bijna aangereden door iemand die mij geen voorrang verleende op een rotonde. Gelijk voelde ik wat van de angst terugkomen maar met de tips van Sjaak in gedachten heb ik adequaat kunnen reageren. Ik was me al bewust van andere auto's op de rotonde, waar mijn ruimte was, en heb ik snel kunnen reageren om een aanrijding te voorkomen. Alhoewel ik flink zat te bibberen achteraf en de neiging voelde om te stoppen om bij te komen, ben ik doorgereden en heb mezelf verteld hoe goed ik gereageerd heb. Weer een overwinning.  Iets waar ik van tevoren niet op durfde te hopen; autorijden is weer leuk geworden. Dankzij Sjaak, dank je wel! 

 

Man, 53 jaar 
Nadat ik tijdens het rijden een aantal paniek ervaringen met de vrachtwagen heb gehad ben ik bij Sjaak terecht gekomen. Na het intake gesprek was ik blij dat hij mij goed kon helpen weer zonder angst te kunnen rijden. Samen met Sjaak heb ik in 5 sessies van 3 uur enorm veel geleerd over mijzelf en veel tips gekregen tijdens het rijden. Sjaak, ik heb je begeleiding als heel prettig ervaren en heb elke dag veel steun aan alles wat ik geleerd heb! Bedankt dat jij mij zoveel zelfvertrouwen hebt gegeven.  Vrouw, 37 jaar In augustus 2017 raakte ik samen met mijn partner en zoontje van 8 maanden betrokken bij een aanrijding op de snelweg. Hier liep ik een trauma van op, waardoor ik niet meer op de snelweg durfde te rijden. Sjaak heeft me in 6 sessies van 3 uur weer snelweg leren rijden. Ik heb veel van hem geleerd. Hij heeft me opnieuw inzicht gegeven hoe ik veilig kan autorijden. Tevens heb ik tijdens de sessies aan mijn trauma kunnen werken en andere issues, die me in het dagelijks leven belemmerden. Door de combinatie van persoonlijke aandacht, theorie, persoonlijke interventie en het veelvuldig oefenen heeft Sjaak mij geholpen om van mijn angst af te komen. Hier ben ik hem eeuwig dankbaar voor! Al weer aardig wat veilige snelweg kilometers gemaakt.

 

Vrouw, 38 jaar

Als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg. Een van de vele eyeopeners die ik van jou gekregen heb naast de vele handvatten (zowel praktisch als psychologisch) die ik kan toepassen in het verkeer. Ik heb het stuur weer in eigen hand genomen na jaren geen snelwegen meer gereden te hebben. Ik rijd echt beter door jouw adviezen en nog belangrijker; Ik rijd weer! Heel erg bedankt voor jouw hulp en het teruggeven van vertrouwen in mezelf. 

 

Vrouw, 26 jaar

In korte tijd van 5x3 uur les heb ik enorm veel geleerd. Ik had angst met rijden gekregen i.v.m. een ongeluk. Hierdoor voelde ik mij onveilig op de weg. Door middel van de lessen van Sjaak (rijden, praten) kan ik met alles wat is gebeurd goed omgaan. Ik voel me hierdoor weer zekerder en vind het weer leuk om te rijden. Er werd naar mij geluisterd door aan te geven wat ik wilde en wat mijn verwachtingen van de les was. Ik liet mij ook deels verassen door wat Sjaak voor mij in petto had. Vragen werden beantwoord. Er werd veel tijd voor mij genomen. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en heb Sjaak ook gezegd dat ik het jammer vond dat het na 5 lessen ophield zo leuk en leerzaam vond ik het. Ik raad het iedereen aan. Sjaak bedankt en ik wens ieder ander die hiermee bezig is of hieraan gaat beginnen veel suc6.

Vrouw, 36 jaar

Beste Sjaak,

Hartstikke bedankt voor alle hulp die ik van jou heb mogen ontvangen. Ik heb jouw begeleiding als prettig en zeer interessant ervaren. Ik durf weer in de auto te stappen en over de snelweg te rijden, ook lukt het soms om er van te kunnen genieten. Ik voel me steeds zekerder in het verkeer en durf steeds vaker de snelweg op te gaan. Nogmaals bedankt voor alles. Met vriendelijke groet,

Man, 68 jaar
Hallo Sjaak,
Het was er denk ik nog niet van gekomen:
Ik wil je heel hartelijk bedanken voor wat ik bij jou heb geleerd..!!!
Vooral het laten zien dat mijn kijken veel verbetering behoefde.
Afgelopen zaterdag heb ik gereden naar mijn kleinkind die jarig was,
Het viel me b.v. op dat op de Stichtse brug veel makkelijker was door rond te kijken.
Ook het toepassen van NLP had ik veel aan.
Het vermijden van het rijden is een patroon dat ik geleidelijk aan ga doorbreken.
Dus, mijn Grote dank Sjaak, het was een waar genoegen met jou en ik zal je overal aanbevelen.

Vrouw, 34 jaar
Beste Sjaak, er is zoveel in beweging gezet op meerdere vlakken. Vrijdagavond viel ineens veel op zijn plek. Bedankt dat je me wilde begeleiden bij het weer durven rijden!


Vrouw, 27 jaar
Gas, goed kijken, knippertje en invoegen. Ja, ja daar ga ik over de snelweg naar Utrecht. Een uur rijden. Nooit gedacht dat dat ooit zou gebeuren. Spannend blijft het wel, maar ik doe het en het gaat goed. Na vijf rijsessies weer zelfstandig de weg op, steeds een stukje verder en steeds een stukje moeilijker. Ik ben er nog niet helemaal, maar weet dat ik er ga komen.

Belangrijker dan dat alles is het volgende. Soms betrap ik mezelf op een glimlach als ik rij. Regelmatig lach ik als het regent en ik in de auto stap. Vaak ben ik trots op mezelf. Altijd ben ik blij als ik op de plaats van bestemming aan ben gekomen en weet dat ik er met het openbaar vervoer niet had kunnen komen of er 2 keer zolang over had gedaan. Tijdens de cursus flink met mezelf geconfronteerd, veel geleerd en de angst overwonnen. Sjaak bedankt voor alles!!!

Man, 43 jaar
Ik ben zojuist terug van een oefenritje snelweg en het ging supergoed. Ik heb pm. 130 km snelweg gereden en alleen de eerste vijf km op de snelweg was ik erg gespannen. Wel gelijk begonnen met tempowisselingen e.d. en al snel voelde ik me weer ontspannen. Op het laatst zelfs weer af en toe even plankgas en ook dat voelde goed. Dus op de terugweg naar huis de audio aan met m'n favoriete CD erin en ik genoot met volle teugen. Het ritje naar de Efteling volgende week maandag zie ik nu dan ook helemaal zitten. Ik ben heel blij dus dat wilde ik je even laten weten.
Groetjes en nogmaals bedankt voor al je inspanningen.

Vrouw, 34 jaar
Ik wilde je even laten weten dat ik het goed gaat met het rijden! Ik rijd nu alle weekenden als we de hort op gaan, vorige week op een neer naar Exlo (dat was best een eindje!), zondag weer naar Breda, Made op en neer, Rotterdam, Veenendaal. Het gaat lekker en ik vind het echt heel erg leuk.

M'n man leest de krant naast mij of doet een tukkie, de kinderen luisteren Kinderen voor Kinderen. Ik ben nog niet zo ver dat ik in mijn eentje naar het noorden wil rijden met de kinderen achterin, maar dat gaat wel komen. Het geeft me veel zelfvertrouwen dat m'n man naast me durft te gaan slapen en ik rijd dan ook echt best goed. Maar 1 keer op de 150 kilometer is er nog steeds een momentje dat ik opeens ga twijfelen, welke baan, zie ik het goed nu, ik rijd nu toch geen spook (terwijl ik echt wel weet dat ik geen spook rijd, is het toch fijn om het aan iemand te kunnen vragen)? En daarom is het nog goed dat hij naast me zit. Maar eigenlijk kan ik het al wel alleen. Maar.. ik haast me langzaam.

Dus lieve Sjaak. Dank dank voor je geweldige begeleiding. Ik had dit nooit verwacht, dat ik 's morgens wakker word en dan denk, ha lekker, vandaag autorijden!
Groet!

Man, 71 jaar

Tot voor 25 jaar reed ik "fluitend" naar Zuid-Europa en heb ik duizenden keren door de tunnels onder het IJ en het Noordzeekanaal gereden. Ik kon toen niet bevroeden dat ik met rijangst zou worden geconfronteerd. Omdat ik toch mij moest verplaatsen stapte ik wel in mijn auto en vermeed zoveel mogelijk de autosnelwegen, waardoor ik geen vrachtwagens hoefde in te halen en ging ik tunnels uit de weg door met de pont of over de brug te rijden. Dit betekende een gigantisch tijdverlies met omrijden. Daarom ging ik veel met de trein of de fiets.
Gelukkig kwam ik in contact met de DCTM, waar Sjaak de Coninck mij voor een intakegesprek uitnodigde. Na dit onderhoud stelde hij mij voor om een vijf wekelijkse sessie van drie uur te volgen. Dit heb ik gelukkig gedaan en daar heb ik absoluut geen spijt van gehad. Wat heb ik in die periode veel opgestoken. Sjaak heeft het vermogen om een goede sfeer te creëren, waardoor de cursist zich snel op zijn gemak voelt. Sjaak doet veel aan de verkeersveiligheid, laat mij "de taal van de weg lezen" en is zeer scherp om situaties van tevoren in te schatten waardoor je de kans op een aanrijding kan verkleinen. Vooral het passeren van een kruispunt met voor ons groen licht, blijft hij er op hameren dat je vooral ook links en rechts moet kijken of er niet één of andere gek door rood rijdt. Dit sprak me zo enorm aan, dat ik nu ook consequent doe.
Bovendien heeft Sjaak veel geduld en legt heel duidelijk bepaalde situaties uit, vaak met voorbeelden, en luistert goed, waardoor er een goede wisselwerking met de cursist ontstaat . Dat komt prima van pas als we ook de snelweg opgaan en na een rustige opbouw leert hij mij zonder spanning vrachtwagens inhalen, in- en uitvoegen en een pechstop oefenen op een vluchtstrook. Maar het summum voor mij was toch, dat ik door alle tunnels onder het IJ in Amsterdam, zonder angst heb gereden.
De sessies zijn nu veertien dagen geleden afgelopen en ik merk nu al dat ik (bijna) ontspannen op de snelweg en door de tunnels rij. Maar ik ben er vast van overtuigd dat ook dat laatste stukje spanning zal wegvallen. Al zal ik niet meer "fluitend" naar Zuid-Europa rijden, ik prefereer het vliegtuig, maar ik ben dolblij dat ik met Sjaak deze sessies heb volbracht.
Ik wil hem daar ook hartelijk voor bedanken zal DCTM zeker in mijn kennissenkring aanbevelen.

Vrouw, 42 jaar

Sjaak, heel erg bedankt voor je hulp en fijne samenwerking. Het heeft me na het meemaken van mijn ongeluk enorm geholpen. Voor nu maar vast en zeker ook voor de toekomst! Ik wens je veel succes verder met je praktijk en dat je nog een hoop mensen op weg helpt.

 

Vrouw, 35 jaar

' Zal ik weer rijden? Vind je dat goed schat?' 'Natuurlijk lieverd!' zegt mijn partner met een lach op zijn gezicht en een lichte ondertoon in zijn stem, de toon van van: 'super dat ze weer zelf rijdt, maar nog even en ik word alleen nog maar gebracht door mijn vriendin die veel te netjes rijdt ;), en dat hadden we niet afgesproken Sjaak haha.' Ik graai de autosleutel uit zijn hand en stap met een trotse blik de auto in.
Het gaat een stuk beter met rijden, ik vind het weer leuk om te doen. De kriebels in mijn buik en de licht angstige gedachtes vooraf zijn er soms nog wel, maar ik ben er niet meer bang voor, ik ga er anders mee om en laat ze niet de overhand krijgen. Ik zet me er veel sneller overheen en doe een beroep op mijn zelfvertrouwen en houdt me bewust bezig met mijn ademhaling. Zo adem ik bij vertrek een paar keer goed in en uit, en herhaal ik deze oefening een paar keer onderweg.
Ik ben trots op mijn nieuwe kilometers die ik afleg en deel dit vooral met mijn familie en vrienden, net zolang totdat zij en vooral ikzelf niet beter weet en rijden weer een vanzelfsprekendheid is. Dit blijft mijn ambitie. Ik geloof zeker dat Sjaak hier verschil in heeft gemaakt. Hij heeft me een nieuwe start gegeven en nu moet ik zelf doorzetten. Gelukkig heb ik ook veel steun van mijn vriend!

Groeten en nogmaals bedankt,

 

Man, 52 jaar
Het is alweer een klein jaar geleden dat je me in vijf sessies de snelweg weer hebt opgeholpen. Ik wil je hierbij nogmaals bedanken voor je professionele hulp. Het heeft even geduurd voordat ik me helemaal senang voelde achter het stuur op de snelweg, maar ik denk dat ik dat punt nu wel bereikt hebt. De eerste maanden merkte ik niet veel progressie. Belangrijk was dat ik nauwelijks meer vluchtgedrag had. Dus ik bleef op de snelweg ondanks dat ik me niet echt lekker voelde. Maar gaandeweg ging het steeds beter en inmiddels rijd ik probleemloos door tunnels en passeer ik vrachtwagens zonder zweet in mijn handen. Sterker nog, ik vind rijden zelfs weer leuk. Sinds een paar maanden begeef ik me ook weer regelmatig op de derde baan en dat was mijn laatste overwinning.
Ik ben altijd bang om te optimistisch te zijn, maar ik vind het nu toch wel eens tijd worden om je nog eens extra te bedanken. Zonder jouw hulp was dit niet gelukt.

 

Vrouw, 47 jaar
Beste Sjaak,
Wat ben ik blij dat ik in september 2009 begonnen ben met de rijtraining bij jou!!! Wie had kunnen vermoeden dat we zo'n barre winter tegemoet gingen.... Vorige winter fietste ik elke ochtend en elke avond drie kwartier: eerst mijn dochter naar school brengen en dan door naar mijn werk - door het bos. 's Ochtends met bibberbenen en vanwege de gladheiden 's avonds idem wegens de route door het bos. Dat was pas gevaarlijk ! En nu: even ramen krabben - de moeite niet waard - verwarming aan, radio aan en met 20 minuten is dochterlief op school en ik op m'n werk. Zonder bibberbenen !

Sinds de rijlessen gestopt zijn, ben ik elke dag naar mijn werk gereden om kilometers te maken en zelfvertrouwen op te bouwen: binnenwegen door Zeist onderweg naar school, dan naar mijn werk een klein stukje snelweg naar Soesterberg om invoegen te oefenen en aan het eind van de dag via een 80 km weg terug naar huis. In het begin was dat best spannend en was ik blij als ik weer veilig thuis was.

Daarna heb ik m'n 'werkterrein' iets vergroot: met behulp van de TomTom dochter bij een vriendinnetje ophalen op onbekend adres in Soest en naar een vriendin in Hilversum. Weer een doel gehaald!

Tijdens de rijlessen vond ik het moeilijk om te geloven dat ik ooit alleen de snelweg op zou durven, maar begin februari heb ik m'n laatste doelen gehaald!! Zondag 1 februari in m'n eentje met de auto vanuit Zeist naar een vriendin in Delft en maandag 2 februari, in een sneeuwstorm en in een lange file wegens gladheid bij Utrecht, naar ons kantoor in Rijswijk (ZH).
Ergere weersomstandigheden waren er bijna niet voor te stellen. Een beetje spannend was het wel, maar met afstand houden, goed spiegelen (!) om onverwachte acties te voorkomen en rustig rijden is het prima gegaan.

Kortom ik ben een gelukkig mens! Nu merk ik pas hoe dat stomme autorijden me al die jaren heeft dwarsgezeten. Op een of andere manier heeft het feit dat ik niet durfde te rijden een grote - negatieve - invloed gehad op mijn zelfvertrouwen. Ik merk dat ik nu veel meer energie heb om dingen te ondernemen. Een belangrijke les: je kunt iets alleen maar leren door het te doen ..... Dus wie twijfelt over het volgen van een training bij Sjaak, DOEN !

Met vriendelijke groet van een gelukkige cursist,

Man, 44 jaar
Beste Sjaak,
Ik wil je nogmaals bedanken voor je hulp. Ik had bijna 18 jaar niet meer op de snelweg gereden, had begeleiding van anderen gehad en deed zelf pogingen die uiteindelijk toch weer vastliepen. Jij bent degene geweest die het voor elkaar heeft gekregen om me weer met ruim 120 km/u over de snelweg te laten rijden.

Je aanpak is zeer doordacht en erg goed opgebouwd en sommige momenten in je begeleiding waren erg bijzonder. Door alle oefeningen met de auto; de algemene rijvaardigheid, het kijken en verder alle tips & trucs om met de angst om te gaan, is het vertrouwen in het rijden weer teruggekomen. Wat mij persoonlijk veel geholpen heeft, waren de interventies met hypnotherapie. Ik had hier vooraf een heel ander beeld van. Je aanpak had gelukkig niets zweverigs o.i.d., maar de uitwerking was zeer verrassend en krachtig. Het doet echt iets met je gedachten en gevoel over dingen.

Het is af en toe nog moeilijk te geloven, dat zoiets als angst zomaar kan verdwijnen. Het klinkt raar, maar is het net of je iets mist, zo gewoon was het om angst te hebben. Naast het overwinnen van de rijangst werkt je aanpak ook door in mijn gewone leven op het gebied van ontspannenheid en zelfvertrouwen.

Het succes is nog maar pril en met de 1e pogingen merk ik wel dat er nog een weg te gaan is, maar je hebt me voldoende handvatten gegeven zelfstandig door te kunnen gaan en waar het ook eindigt; ik vond het in ieder geval een geweldige ervaring.

Vrouw, 57 jaar
Hallo Sjaak,
Het was in mei 2006, dus al weer ruim drie jaar geleden dat ik bij jou vijf sessies heb gevolgd. In het begin dacht ik veel aan je. Op de snelweg kon ik dan wel eens heel hard roepen: Sjakie! Je zou me dan hebben moeten zien, zo blij dat ik weer alleen op de snelweg kon rijden en me ook nog ontspannen voelde. In 2006 zijn we naar Oostenrijk geweest. Door het overlijden van mijn moeder moesten we terug en heb ik niet gereden maar ik rij weer volop. In het weekend van 11 april 2009 was voor mij het punt dat ik dacht: dit moet Sjaak weten. We misten een stop bij Parijs en ik heb dus dwars door Parijs gereden. Mijn man naast me en jij in mijn gedachten. Gewoon een keer diep geademd, oefeningen gedaan en het ging top. Ik rij nog steeds een keer in de week via de snelweg naar het werk - de overige dagen ga ik met het openbaar vervoer. De lange afstanden doen mijn man en ik nu weer steeds samen.

Het is nu augustus 2009 en het gaat nog steeds goed hoor. In de zomer naar Frankrijk geweest en natuurlijk gereden. Mocht jij het stukje van mij nog hebben dan mag je het gerust plaatsten. Doet me zo goed dat jij voor veel mensen zoveel betekent daar waar het gaat om het weer durven rijden. Nogmaals heel hartelijk bedank voor je geweldige aanpak.

Vrouw, 47 jaar
Als gevolg van een verkeersongeval - buiten mijn schuld - in december 2006 is rijangst ontstaan. Ik ben naar een psycholoog geweest en die heeft mij geholpen het gebeuren een plaats te geven. Echter mijn rijangst bleef bestaan. Ik ben met mijn klacht naar een antislipschool gegaan en die hebben mij doorverwezen naar Sjaak. Vanaf 1 augustus 2008 tot 2 september 2008 heb ik vijf sessies van elk drie uur traumabegeleiding gevolgd. De begeleiding heb ik als zeer positief ervaren. Immers er wordt niet alleen gewerkt aan de rijangst maar ook aan de onderliggende problematiek. Daarnaast is het heel verhelderend hoe sommige gedragingen insluipen in je rijden. Door weer zeer bewust bezig te zijn met alles wat met autorijden te maken heeft ben ik veel vrijer geworden in het verkeer. Ik merk nog wel af en toe angst maar die kan ik nu beter reguleren. Sjaak, ik doe de hypno-oefeningen nog regelmatig en niet alleen voor het autorijden. Heel veel groeten vanuit het verre Limburg.

Vrouw, 58 jaar
Ik wil je bedanken voor je betrokkenheid, geduld, én de spiegel die je me af en toe voorhield. En last but not least: je hebt me weer op (de snel)weg geholpen! Hopelijk kan ik het nu allemaal eigen maken en hoewel het niet zo is dat ik je nooit meer zou willen zien, hoop ik toch dat ik je voor het autorijden op de snelweg nooit meer nodig zal hebben! Sjaak, ik wens je veel geluk en succes met je gezin en verdere carrière. Tot ziens, het was ondanks alle paniek ook heel leuk om dit met jou te ondernemen. Hartelijke groet.

Vrouw, 39 jaar
Het is al weer 5 jaar geleden dat ik met angstzweet, knikkende knieën enz. bij je in de auto ben gestapt. Het gaat nog steeds goed, al vind ik ergens alleen naar toe rijden waar ik de weg helemaal niet ken nog steeds geen succes. Maar ondanks een blessure dit jaar waardoor ik 6 weken niet kon rijden en een aanrijding in de file (niet mijn schuld, ik werd van achteren aangereden) durfde ik gelukkig toch wel weer zelf te gaan rijden. Sjaak, ik vind nog steeds dat de sessies veel positiefs hebben toegevoegd aan mijn leven. Bedankt, het allerbeste toegewenst en misschien nog wel eens tot ziens.

Man, 38 jaar
Het is inmiddels een half jaar geleden dat we samen op weg waren en het gaat erg goed. Ik heb geen angst en ik durf de drukte op te zoeken (op zaterdagmiddag naar de Praxis). Ik ben tevreden over het autorijden. Ik ga inmiddels ook met de auto naar klanten toe. In het begin was het nog wel eens spannend en kwam ik met een rood hoofd uit de auto, maar er komt nu toch ook een zekere mate van ontspanning in het autorijden. Ik begin het gewoon leuk te vinden (wie had dat ooit nog eens gedacht). Een half jaar geleden werd ik bijna gek bij de gedachte dat ik een rondje door de wijk moest maken en nu rij ik glimlachend het hele land door. Het enige wat ik nog steeds niet prettig vind is het parkeren, ik blijf de rustige plekjes op het parkeerterrein zoeken. Ach ja... een mens moet blijven leren.
Even een kort maar krachtig mailtje, ik meld me zeker nog wel eens.

Vrouw, 46 jaar
Nu eindelijk na bijna drie jaar kom ik mijn belofte na om nog eens iets van me te laten horen. Het gaat met het autorijden erg goed. Ik rijd overal en nergens en ook het donker schuw ik niet. (soms vind ik het best spannend, maar kan daar mee leven)
Wat ik je eigenlijk wil vertellen dat ik onlangs mijn motorrijbewijs heb gehaald en dat ik deze vorm van rijden in het verkeer erg leuk vind. Ik heb hier echt de grens mee verlegd en heb duizend angsten uitgestaan in mijn lesperiode (in het begin)maar nu kan ik der eindelijk van gaan genieten. De bewuste weg waar ik het ongeluk heb gehad ben ik binnen de motorlessen (nov. 2007)overheen gereden en ben met 70 km per uur de bocht ingegaan en kwam er met 100 km per uur uit. De tranen liepen me over de wangen en ik was vreselijk boos. Dit was denk ik het definitieve laatste stukje overwinning. Vandaar dat ik je nu pas de beloofde mail stuur. In de auto denk ik nog vaak aan de kreten die specifiek bij jou horen zoals BRAVO, 4 x links, 2 x rechts(richting)ja ja ik tel nog steeds. Ga maar meer naar de middenstreep, laat zien dat je der aan komt, dan gaan ze wel aan de kant, tenzij ze les van mij hebben gehad. Volg met je ogen de lijn van de bomen. Al dit soort kreten schieten me nog regelmatig door het hoofd. Jou manier van iemand terug laten in het verkeer is bijzonder. Nogmaals bedankt. Groet,

Vrouw, 47 jaar
Hier dan eindelijk de beloofde mail. Het gaat steeds beter met autorijden. Ik heb al aardig wat kilometers gemaakt. Ook op de Franse autobaan heb ik veel kilometers gereden. Ik heb nog wel graag iemand naast mij zitten in de auto. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik binnenkort ook alleen durf te rijden. Mijn man vindt dat ik steeds soepeler ga rijden.

Man, 51 jaar
We hebben nu al zo'n 1.500 mijls afgelegd zonder problemen. Het verkeer is rustig en relaxed dus het gaat allemaal wel lukken. De reis is schitterend, mooi weer. We genieten ervan.
Alsnog bedankt voor de hulp Marcel! Groetjes.

Vrouw, 39 jaar
Al is het inmiddels al weer 4 jaar geleden dat ik de cursus heb gevolgd, toch wil je nog graag laten weten dat ik nog steeds durf te rijden. Wie had dat ooit kunnen denken dat ik nog eens over de Franse tolwegen zou rijden? Als ik zo af en toe mijn 'ervaringen' van de cursus nog eens doorlees realiseer ik me terdege dat je wel erg veel geduld hebt gehad.
Sjaak, nogmaals bedankt voor het vertrouwen dat je me hebt gegeven. Ik hoop dat het goed met je gaat en natuurlijk ook met het bedrijf.

Vrouw, 45 jaar
Vandaag - 7 december 2006 - in weer en wind (en het waaide echt hard) van Heerenveen naar Almere gereden. Ik bedacht me onderweg dat ik dit een half jaar geleden nog niet voor mogelijk had gehouden en dat het autorijden nu echt probleemloos gaat. Het is zelfs zo dat ik in januari een leaseauto krijg, wat betekent dat ik veel onderweg ben. Na jouw begeleiding was het in het begin toch nog wel spannend, zeker als het erg druk op de weg was. Maar op vakantie naar Italië toch achter het stuur gekropen en het ging boven verwachting. Zelfs de Gotthard tunnel gereden .Sindsdien is het eigenlijk alleen maar beter gegaan. Daarom bij deze nogmaals zeer bedankt voor jouw training, het resultaat is top! Hartelijke groet.

Vrouw, 44 jaar
Ik heb ruim 25 jaar mijn rijbewijs maar als ik over de dijk Lelystad - Enkhuizen moet, krijg ik het Spaans benauwd en lijkt het of ik mijn rijbewijs nog maar net heb gehaald. Na een aantal traumatische ervaringen op de dijk heb ik de lol in het autorijden verloren en in het bijzonder op autosnelwegen.
Het is alweer ruim een halfjaar geleden bedacht ik toen ik de verkeersbegeleiding heb gevolgd. Het autorijden het gaat heel goed, veel geoefend en veel gereden op snelwegen. Ik ben nog zeer trots op mijzelf. De dijk vind ik nog steeds een rot weg, maar ik erger me meer aan de automobilisten die ook nodig lessen moeten nemen. Maar ik kan het aan en de onzekerheid is zo goed als weg. Dus bij deze; autorijden gaat hartstikke goed.
Hartelijke groeten van een gelukkige autorijdster.

Vrouw, 35 jaar
Ik ben sinds 1989 in het bezit van mijn rijbewijs en durfde sinds ongeveer 1½ jaar niet meer op de autosnelweg te rijden. Verder had ik angst voor tunnels en om langs water te rijden. Ik vond de sessies (vijf)leuk en leerzaam. Ik heb veel meer geleerd dan tijdens mijn rijlessen. Inmiddels rijd ik weer op snelwegen, door tunnels en langs water zonder problemen. Twee weken geleden heb ik zelfs een lange rit gemaakt van 2 uur, waarin ik Nederland in de breedte ben overgestoken. Ik zie er zelfs niet meer tegenop om tijdens onze vakantie in het buitenland op de snelweg te rijden.
Daarvoor ben ik jullie zeer dankbaar.

Man, 51 jaar
Ik heb 23 jaar lang geworsteld met angsten op de snelweg, in het bijzonder bij bruggen, viaducten en tunnels, maar ook gewoon zomaar op weg. Dan ging het weer een tijdje goed en dan ineens was het weer mis.

Duizelig - de angst van de weg af te rijden, ik wil steeds naar rechts sturen, Spaans benauwd -allemaal verschijnselen die mij uiteindelijk deden besluiten niet meer op de snelwegen te rijden en binnendoor te gaan of met de trein.

Uiteindelijk werkte binnendoor ook niet meer. Iemand wees mij op een krantenartikel over Sjaak en na lang aarzelen nam ik contact op en boekte een aantal sessies.

Ik heb dit ervaren als zeer verfrissend, een nieuwe kijk op autorijden, met honderden tips om veilig en toch ontspannen te rijden. De extra kennis die je opdoet en de praktische tips en oefeningen die je doet zijn een openbaring. Het heeft mij heel erg geholpen. Op de goede weg!

Met een geheel nieuwe kijk op weg!

A.S te E.

Vrouw, 54 jaar
Mijn ervaring met het bedrijf van Sjaak de Coninck wil ik graag doorgeven. Door omstandigheden had ik vijf jaar niet meer auto gereden en wilde het toch graag weer gaan doen. Dus heb ik vorig jaar een autorijschool gebeld om weer een paar rijlessen te nemen, omdat ik niet zomaar de weg wilde opgaan. Na zes lessen te hebben gehad, moest ik het zelf weer gaan doen want het ging prima. Toen kwam ik er achter dat ik niet alleen durfde te rijden, wat ik dus achteraf altijd al heb gehad. Ik heb achteraf dus niets aan de lessen gehad, want ik zat nog steeds met hetzelfde probleem. Ik vind nu dat een autorijschool die niet gespecialiseerd is mensen met angsten je niet kunnen helpen. Daarvoor moet je toch naar iemand die daar voor opgeleid is en er in gespecialiseerd is.

Naar aanleiding van een stukje in de plaatselijke krant over Sjaak de Coninck Traffic Management heb ik mij er toe gezet om maar eens een email te sturen en uitgelegd wat mijn probleem was. Wat ik erg goed vond dat er de zelfde dag al gebeld werd en er gelijk een afspraak is gemaakt voor een gesprek. In het gesprek komt er van alles bij je naar boven waar je zelf in eerste instantie niet aan denkt.

Na het gesprek hoef je gelijk niet te beslissen wat je gaat doen, want er wordt niets overhaast gedaan. Je moet alles goed op je in laten werken voor je een beslissing neemt. Daarna heb ik de afspraak gemaakt dat ik van mijn probleem af wilde en er voor ging. Sjaak is gespecialiseerd en iemand die je veel vertrouwen geeft, heel anders dan bij een gewone autorijschool. Ik heb vijf sessies gehad van elk twee en een half uur, je doet dingen waar je bij een gewone rijschool niet eens bij stilstaat. Maar wat je wel je zelfvertrouwen stukje bij beetje teruggeeft. Eerst denk je moet ik dat doen? Zoals zo nu en dan even in je eigen auto gaan zitten en onder de motorkap kijken waar alles zit, maar dat hoort bij de sessies.

Na de eerste sessie krijg je opdrachten die je dan alleen moet uitvoeren, maar je doet het en zo overwin je telkens een stukje van jezelf. Eerst kleine stukjes gaan rijden, dan alleen de snelweg op, ik heb het met zweet op mijn rug gedaan maar het is mij wel gelukt. De opdrachten doe je steeds voor de volgende sessie, want dat is je huiswerk. Zoiets doe je niet bij een rijschool want die zijn niet gespecialiseerd in mensen met rijangst en trauma`s.

Bij Sjaak heb ik steeds een goed gevoel gehad; alles wordt op een rustige manier uitgelegd, waar hij weer alle tijd voor neemt. Sjaak heeft mij weer veel van mijn zelfvertrouwen teruggegeven wat ik kwijt was en waar ik erg dankbaar voor ben. Ik rij weer alleen wat erg prettig is, ga in de auto boodschappen doen waar ik voorheen niet eens aan durfde te denken. Het gaat stukje bij beetje steeds beter, maar je moet blijven rijden en er steeds aan blijven werken. Met alle dank aan Sjaak.

Vrouw, 60 jaar
Ik wil je bedanken voor je betrokkenheid, geduld en de spiegel die je me af en toe voorhield. En last but not least: je hebt me weer op (de snel)weg geholpen! Hopelijk kan ik het nu allemaal eigen maken en hoewel het niet zo is dat ik je nooit meer zou willen zien, hoop ik dat ik je voor het autorijden op de snelweg nooit meer nodig zal hebben! Het was ondanks alle paniek ook heel leuk om dit met jou te ondernemen.

Vrouw, 46 jaar (Bedankkaartje)
Met dit kaartje wil ik je bedanken voor jouw hulp aan mij en mijn man in deze voor ons moeilijke tijd. Je bent heel betrokken, integer en correct, en wij waarderen dat zeer. Heel erg bedankt voor je aanwezigheid en opvang.

Vrouw, 43 jaar
Ik wilde je even laten weten dat het na de verkeersbegeleiding goed gaat met autorijden. In de buurt rijd ik al overal naar toe en begin het steeds leuker te vinden, eigenlijk ongelooflijk na 20 jaar. Binnenkort gaan we naar Limburg en het is de bedoeling dat ik dan rij. Nog mijn dank voor de goede begeleiding en veel succes met verdere begeleidingen.

Traumabegeleiding na een verkeersongeval

Man, 54 jaar
Na een verkeersongeval was ik angstig als ik werd ingehaald door personenauto`s en vrachtauto`s. Ik week dan overdreven uit omdat ik bang was dat ik door deze geraakt werd en zelf verkeerd terecht kwam en wat er allemaal had kunnen gebeuren.

In 2001 werd ik als vrachtautochauffeur ingehaald door een personenauto waarvan de bestuurder de macht over het stuur verloor. Hij reed tegen mijn vrachtauto aan, sloeg over de kop en belande over de vangrail op de rijbaan voor het tegemoet komend verkeer. Twee jongens werden uit de auto geslingerd een derde persoon zat nog in de veiligheidsgordel achterin. Het ongeluk gebeurde om half drie in de ochtend. Op het bedrijf is gelijk contact gezocht voor traumabegeleiding.

Binnen 1 tot 2 dagen werd met mij contact opgenomen en ik had ook gelijk mijn eerste sessie te pakken, waar ik heel blij mee was. Ik heb in totaal zeven sessies traumabegeleiding gehad. Het moeilijkste was ook terug te keren naar de plek waar het allemaal gebeurd was, want dan komen al die beelden van die bewuste nacht weer naar boven - de auto en de jongens die gewond waren -maar je kan het dan wel afsluiten. Ik ben blij dat Sjaak mij hier door heen heeft getrokken en dat ik na 7 jaar nog steeds met een goed gevoel en alerter onderweg ben. Als ik nu langs die plek rij denk ik nog steeds aan die tijd van het ongeval, maar ook aan de tijd die ik met Sjaak heb door gebracht en veel geleerd heb.
Sjaak nog steeds heel veel dank van mij en mijn vrouw.


Man, 48 jaar
Sjaak bedankt nog voor de afspraak met George (optometrist) en je moet de groeten terug hebben. Hij heeft mij de volle behandeling gegeven denk ik, want het heeft een uur geduurd. Maar jouw constatering met testen was helemaal correct (prisma probleempje) daarvoor maakt George een bril omdat te corrigeren. George gaf aan dat het iets was vanaf de geboorte en dat ik altijd hard heb moeten werken om de dingen zo goed mogelijk te kunnen waarnemen.
Je had gelijk, het is een vakidioot, maar een heel sympathiek iemand die goed weet wat hij doet.

 

'